באדיבות מכללת גישות
לפעמים, גם אוסף של עובדים מוכשרים, יצירתיים ובעלי הבנה עסקית שיושבים יחדיו סביב שולחן הדיונים, לא יצליח להניב את נוסחת הקסם להצלחה. אז מה כן? תשובות, כאן.
מחקרים רבים שנערכו בעשור האחרון מלמדים כי ניתן להימנע ממלכודות שעבודת הצוות יכולה ליצור, ומציעים דרכים בעזרתן ניתן להשיג ולהפיק את המרב באמצעות פיתוח עובדים, קורסי הדרכת מכירות וימי גיבוש שיתרמו למקסום עבודת הצוות.
כריסטיאן ג'ארט, פסיכולוג ומחבר הספר The Rough Guide to Psychology – מציין מספר דרכים לשיפור עבודת הצוות, וביניהן.
1. להעלות את הרעיונות על הכתב
הכוח העיקרי של הקבוצה מתבטא בכך שכל אחד מסוגל להביא לשולחן הדיונים את נקודת המבט שלו, את מערכת המיומנויות שלו או פרספקטיבה שונה. המשמעות של המונח הקלאסי "חוכמת ההמונים" היא שתהליך, שלוקח בחשבון את אוסף הדעות של הקבוצה, הוא חזק יותר מאשר תשובתו של המומחה היחיד.
חוכמה קולקטיבית זו היא שימושית ביותר במהלך חלקים רבים של המשימה אבל היא תהיה יעילה באמת רק כאשר כל דעה של עובד תישאר נקיה מכול השפעה חיצונית. זאת, משום שאינטראקציה רבה מדי שמתקיימת מוקדם מדי יכולה להשפיע לרעה על בריכת הרעיונות הכללית ולהפוך אותה לפושרת למדי.
לדוגמה, עובד קולני מאוד ודומיננטי מסוגל להכניע את דעתו של עובד מופנם יותר. כדי להתגבר על בעיות שכאלה, חשוב להבטיח שחברי הצוות ירשמו את המחשבות הראשוניות שלהם לפני שהדיון בקבוצה מתחיל. רק כאשר כולם כבר יושבים סביב לשולחן, רק אז אפשר להתחיל בעבודה הקבוצתית.
2. הרצה (נסיעת מבחן) של צוות העובדים
אמנם, המשימה דורשת עבודת צוות, אבל זה לא אומר שצריך לבטל את ביצועיו של כל אחד מהעובדים. קבוצת אנשים מוכשרת אינה שוות ערך לצוות שפועל היטב.
למעשה, מחקר שנערך ב-2010 בארה"ב הראה שיכולת הקבוצה לא בהכרח משתפרת כשבקבוצה יש חברים שהם מיומנים או אינטליגנטיים באופן יוצא דופן, אלא כאשר יש בה חברים עם ציון גבוה ב"רגישות חברתית" או ביכולת לקרוא את רגשותיהם של אחרים.
המחקר הראה גם כי הביצועים של קבוצות שבהן היו יותר נשים, היו טובים יותר, רק בגלל שהנשים נוטות להיות רגישות יותר מבחינה חברתית.
3. לערבב את חברי קבוצה
בעוד שסביר להניח כי קבוצת אנשים שעבדה יחד היטב בעבר, תעבוד יחד היטב גם בעתיד, עדיין זה רעיון טוב לערבב את אנשי הקבוצה עם אחרים. אנשים שפועלים יחד כל הזמן מגדילים את הסיכון להפוך לקליקה סגורה, ואולי אפילו להיות קצת מנותקים מהמציאות.
תופעה זו נקראת "חשיבה קבוצתית" והיא מתרחשת בקרב קבוצת אנשים שבה התשוקה להגיע להרמוניה קבוצתית מסתיימת בקבלת החלטות שגויות. לעיתים, במקום שהקשר הקבוצתי יוביל לאיזון של דעות, השיפוט הקבוצתי הופך בהדרגה למקוטב.
חברים שלא מסכימים נדחקים לשוליים בעוד שחברים שכן מסכימים מתלכדים מסביב ל"דגל", מישהו שיש לו גרסה הרבה יותר קיצונית של הדעות שלהם עצמם.
כדי להימנע מכך, וודאו שקבוצת המשימה שלכם כוללת תמיד "דם חדש". זה משרת מטרה כפולה – שמירה על יצירתיות וחדשנות.