מס רכב לעסקים

מהם שיקולי המס כשרוכשים רכב לעסק?

לעסקים רבים הרכב לוקח חלק מהותי בתפעול העסק, אך קנייה של רכב לעסק כרוכה בהוצאות כלכליות רבות – מה שמשפיע במידה רבה על מאזן ההוצאות וההכנסות של העסק.

בעת קניית רכב לעסק עלינו להתייחס לכמה פרמטרים חשובים, כאשר אחד מהם הוא נושא המיסוי. מהן תקנות המיסוי על רכישת הרכב? והאם כדאי לרכוש רכב לעסק או שאולי עדיף לבחור בחכירה תפעולית?

העניין המרכזי בכל הקשור למכירת רכב לעסק או רכישתו הוא להבין את תקנות המס של מס הכנסה בכל הקשור להוצאות השוטפות של תפעול העסק. העניין אינו פשוט ולכן צריך ראשית כל ללמוד ולהבין את הנושא לעומק.

לדוגמא: רכב פרטי שמשקלו עד 3.5 טונות לא יוכר במע"מ (מס ערך מוסף) בעת מעמד הרכישה של הרכב, כך שיתר ההוצאה המוכרת לצרכי המיסוי יעמוד על גובה של 45% לכל היותר. ולכן, מס הכנסה אינו מכיר בהוצאות תחזוקת הרכב.

שיקולי המס בעת רכישת רכב לעסק

לעומת זאת, כאשר מדובר על רכב מסחרי שמשקלו הכולל עומד על 4 טונות ומעלה, הרי שההכרה של מס הכנסה ומע"מ אפשרית במלוא ההוצאות (100% החזר). וזה כולל גם את מעמד הרכישה עצמו. כך שבעלי עסקים קטנים יכולים לרכוש דווקא רכב גדול יותר (בעלות טיפה יותר גבוהה) ולקבל הטבות גדולות יותר מבחינת המס על הרכב.

חשוב לציין – על מנת שרכב עבודה (בין אם הוא פרטי או מסחרי) יוכר במס הכנסה ומע"מ כהוצאה מוכרת של העסק, יידרש מבעל העסק לקיים מספר תנאים על פי חוקי המיסוי:

  • תנאי ראשון – רישום מספר הקילומטרז' שהרכב עבר מתחילת שנת המס ועד סופה.
  • תנאי שני – תידרש הוכחת השימוש ברכב לצרכי העסק, לא על מנת לנסוע למשרד או לעסק וזאת משום שאלו אינן הוצאות מוכרות מבחינת רשות המיסים.

כמובן שישנם עוד תנאים לקיום החזרי מס, אך זאת בהתאם לסוג העסק וסוג עסקת הרכב שאותו בעל עסק מקיים.

שיקולי המס בעת חכירה תפעולית

בשנים האחרונות הופך הליסינג לאידיאלי עבור עסקים רבים. מבחינת מס הכנסה, יש שיביעו טענה כי בחירה בליסינג תפעולי בסופו של דבר משתלמת הרבה יותר מקניית רכב לעסק, וזאת מפני שההוצאה הכספית של העסקה מוכרת על ידי מס הכנסה בכ-100% מערך העסקה.

אך גם בנושא החכירה, ישנם כמה תנאי סף שחשוב לקיים:

  • תנאי ראשון – הגדרת מועדי התשלום לחברת החכירה על פי ההסכם הכתוב, הדגש כאן הוא על פרק הזמן בין התשלומים כך שאינו יעלה על תקופה של מעל ל-3 חודשים, ובכך שתקופת החכירה תסתיים עד זמן של כ-3 חודשים מהמועד התשלום הסופי.
  • תנאי שני – בנושא של ניכויי מע"מ, עפ"י תקנות המיסוי של מס הכנסה, קיזוז המע"מ יינתן כ-100% מערכו רק כאשר דמי החכירה הם עבור רכב מסחרי שמשקלו עולה על 3.5 טונות. בעבור רכב פרטי שמשקלו עד 3.5 טונות, גם ברכב אשר נכלל במסגרת עסקת הליסינג, במצב כזה לא התבצע קיזוז במע"מ מדמי החכירה.

אך מה עם עסקים שצרכיהם שונים? כגון חברות שילוח שצריכות קטנועים או חברות הפצה שהן בדיוק על התפר בין רכב מסחרי למשאית של עד 15 טון. במקרה כזה, יש לקחת בחשבון את כמות כלי הרכב שברשות החברה או את צרכי החברה ולהעמידם מול שיקולי המס. האם זה משתלם? ואם כן – במה עדיף לכם לבחור? את כל הפרטים המדויקים ניתן לבדוק מול רשות המיסים ולבקש פירוט מדויק בנושא הנ"ל.

בעת הבחירה בין מכירת רכב תפעולי לעסק לבין חכירה תפעולית או מימונית לרכב, חשוב מאוד להתבונן על מספר כלי הרכב שנצטרך לצורך עבודה שוטפת בעסק. הנחת יסוד חשובה היא שעבור צי כלי רכב הנמצא בחזקת החברה, נדרש להעסיק קצין רכב ועובדי תפעול נוספים, מה שנמנע בעסקאות החכירה השונות.

 

be-inspiration מפתחים אנשים מקדמים עסקים